Waarom kiezen voor een website op maat?

Je website is de eerste indruk die potentiële klanten van jouw bedrijf krijgen en dus als het ware een online visitekaartje. Het is dus van belang dat je site zowel opvalt als een goede gebruikerservaring biedt. Als je een nieuwe site wilt (laten) bouwen, heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt tegenwoordig kiezen uit “kant-en-klare” website pakketten met vaste templates. De alternatieve website op maat is altijd wat prijziger, maar zoals het bekende gezegde al aangeeft: goedkoop is vaak duurkoop. Waarom is een website op maat een goede keuze?

Beperkingen van vaste templates

Bij een website op maat kun je specifieke designwensen en gewenste opties aangeven, terwijl je bij bestaande templates beperkt bent tot de beschikbare ontwerpen. Als je bijvoorbeeld een leuk idee hebt voor een pagina, kan deze niet tot de mogelijkheden behoren in jouw pakket. Bovendien kun je bij een website op maat de functionaliteiten nog aanpassen of uitbreiden.

Een website op maat biedt een uniek design

In de jungle van de vele websites wil je natuurlijk wel opvallen, vooral ten opzichte van eventuele concurrenten. Als jouw concurrenten gebruik maken van vaste templates, kun jij je juist onderscheiden met een unieke site. Je hoeft dan niet meteen uit te pakken met alle toeters en bellen, maar subtiele verschillen in het presenteren van de content kunnen al voordelig zijn voor je websitebezoeken en je positie ten opzichte van de concurrentie.

Positieve gebruikerservaring bij een website op maat

Een website op maat biedt meer mogelijkheden om op de juiste manier in de behoeften van jouw doelgroep te voorzien. Jij weet als specialist op het gebied van jouw dienst of product waar jouw doelgroep naar op zoek is. Het kan dus zijn dat hiervoor een bepaalde technische functie voor nodig is die niet beschikbaar is in de vaste templates of plug-ins van jouw pakket. Als je jouw site op maat laat maken, kun je ervoor zorgen dat jouw doelgroep de benodigde informatie op de juiste manier aangeboden krijgt en hierdoor eerder tevreden zijn over jouw website.

Een positieve gebruikerservaring is bovendien gunstig voor je Google ranking, oftewel de plaats van jouw website in de organische zoekresultaten. Een ander aspect dat de gebruikerservaring bevordert, is de snelheid van je website. Als pagina’s langzaam laden, kan dit irritatie opwekken bij de bezoeker en ervoor zorgen dat hij of zij je website verlaat. Vaste templates, zoals WordPress, hebben vaak veel plugins en andere functionaliteiten op de achtergrond draaien die je helemaal niet gebruikt en/of nodig hebt. Dit kan resulteren in een trage website. Een website op maat heeft al deze overbodige functies niet en is dus specifiek gebouwd met alleen de benodigde opties.

Professionele uitstraling 

Een website op maat heeft tenslotte vergeleken met de standaard templates een professionelere uitstraling dan de standaard pakketten. De standaard templates zijn doorgaans makkelijk te herkennen en een website op maat valt dan eerder op. Vaak geeft het bezoekers ook een vertrouwd gevoel als ze zien dat je als bedrijf hebt geïnvesteerd in de website.