Hoe krijg je je IP-adres privé?

Heb je tegenwoordig nog iets wat privé is? Veel mensen denken dat zij zelf invloed hebben op welke data zij weggeven, maar grote techbedrijven als Google en Facebook komen ook achter jouw privégegevens zonder dat je het zelf door hebt. Zo gebruikte het beruchte databureau Cambridge Analytica maar liefst 87 miljoen Facebookprofielen, om daarmee kiezers over te halen om te stemmen op bijvoorbeeld Trump. Hoe zorg jij dat je meer controle hebt over je privégegevens? In dit artikel staan 3 tips om je privacy te verbeteren.

1.)   Kies voor een private network

De eerste tip is het kiezen voor een private network. Voor bedrijven is dit ideaal, omdat je hiermee gescheiden bent van het internet, waardoor grote techreuzen je data niet kunnen inzien. Je maakt nog steeds gebruik van de IP-adressen. Ook kan je met je Local Area Network, waarbij je verbinding hebt met hardware die dicht op elkaar staan, uitbreiden naar een datacenter. Een bijkomend voordeel is dat de kans op virussen en aanvallen van buitenaf veel kleiner is met een private network. Dankzij je eigen router heb je meer controle over je netwerk.

2.)   Kies voor een VPN

Een VPN, een Virtual Private Network, is een beveiliging tussen jouw verbinding en de server. Een VPN is een versleutelde online beschermingsmiddel, waarbij elke verzoek die je uitzendt anoniem gemaakt wordt en naar een VPN-server wordt toegestuurd. Deze server ontvangt je verzoek en stuurt het weer door naar de website. Vervolgens gebeurt het omgekeerde: de website stuurt een reactie terug, wat weer naar de VPN-server wordt toegestuurd. De versleutelde reactie ontvang je weer op jouw computer, IPad, mobiel of andere verbinding. Met een VPN surf je dus anoniem op internet!

3.)   Weet wat je aanklikt

De laatste tip is misschien een dooddoener voor je, maar wees je bewust wat je aanklikt. Veel beslissingen maak je onbewust. Let bijvoorbeeld goed op welke cookies je aanzet en ben op de hoogte met welke grote techreuzen je de gegevens deelt. Zo heb je meer grip op je privacy!